Cybercriminelen versturen C&C-verkeer via Slack, Discord en Telegram

hacker-1952027_960_720

Cybercriminelen misbruiken legitieme chatdiensten als Slack, Discord en Telegram als Command & Control (C&C)-infrastructuur voor het aansturen van malware. Dit is extra interessant voor cybercriminelen, aangezien het voor bedrijven zeer moeilijk is malafide communicatie via dergelijke diensten te blokkeren zonder ook legitieme communicatie te blokkeren.

Dit melden onderzoekers van beveiligingsbedrijf Trend Micro in een blogpost. Traditioneel gebruiken cybercriminelen onder andere e-mail en het protocol Internet Relay Chat (IRC) om C&C-verkeer van en naar besmette systemen te faciliteren. Trend Micro meldt echter een toenemende verschuiving te zien naar diensten als Slack, Discord en Telegram.

API’s misbruiken

Cybercriminelen maken hierbij misbruik van de application programming interfaces (API’s) die deze bedrijven beschikbaar stellen. Dergelijke API’s maken het mogelijk diensten als Slack, Discord en Telegram te integreren met op maat gemaakte bedrijfsapplicaties en applicaties van derden, wat kan helpen de productiviteit van werknemers verder te vergroten. Deze API’s kunnen echter ook worden misbruikt door cybercriminelen om de diensten in te zetten voor C&C-verkeer.

Trend Micro meldt incidenten ‘in het wild’ te hebben gedetecteerd waarbij enkele ransomware varianten gebruik maken van dergelijke C&C-infrastructuur. Een voorbeeld is TeleCrypt, die gebruik maakt van Telegram om met zijn maker te communiceren dat een nieuw systeem succesvol is geïnfiltreerd. Ook verstuurt de ransomware informatie over betalingen en de decryptie van bestanden via Telegram naar zijn maker.

Niet te onderscheiden van legitieme communicatie

Het is volgens Trend Micro niet mogelijk onderscheid te maken tussen legitiem en malafide gebruik van dergelijke diensten. Dit maakt de aanpak van dit soort C&C-verkeer zeer moeilijk, wat cybercriminelen in de kaart speelt. Trend Micro wijst erop dat bedrijven zich vooral kunnen wapenen tegen dergelijke aanvallen door te voorkomen dat malware zich op bedrijfssystemen kunnen nestelen. Het bedrijf adviseert hiervoor een beveiligingsoplossing in te zetten die zowel het netwerk als endpoints beveiligd.

Technische details over de bevindingen van Trend Micro zijn te vinden in de onderzoekspaper ‘How Cybercriminals Abuse Chat Program APIs as Command-and-Control Infrastructure’.

Meer over
Lees ook
Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Security leverancier Fortinet waarschuwt voor feestdagen-cyberscams en geeft een top 4 van veel gebruikte online-oplichtpraktijken. Sinterklaas en kerst komen eraan, en cybercriminelen zijn al druk bezig met het bedenken van slimme trucs waarmee ze dit winkelseizoen zelfs de meest beveiligingsbewuste consumenten om de tuin kunnen leiden. De feestd1