Lijsten met ruim een miljard inloggegevens online verschenen

Password

Twee lijsten met de inloggegevens voor in totaal ruim een miljard gebruikersaccounts zijn online verschenen. De gegevens zijn toegevoegd aan HaveIBeenPwned.com, de website van beveiligingsonderzoekers Troy Hunt waar gebruiker sdoor hun e-mailadres op te geven kunnen controleren of hun inloggegevens zijn uitgelekt.

Dit meldt Hunt op zijn blog. Hunt vermoedt dat de lijsten een combinatie van inloggegevens bevatten die zijn uitgelekt tijdens eerdere datalekken. Een fors deel van de e-mailadressen is al langer opgenomen in de database van HaveIBeenPwned.com. Enkele honderden miljoenen accounts stonden echter nog niet eerder op de lijst en zijn nu toegevoegd. Overigens zijn alleen e-mailadressen opgenomen in de database; de bijbehorende wachtwoorden worden door Hunt niet gepubliceerd.

Hunt stelt dat gebruikers de twee lijsten met inloggegevens zouden moeten zien als een herinnering dat zij moeten overstappen op een password manager en sterke, unieke wachtwoorden moeten gebruiken voor ieder account. De beveiligingsonderzoeker waarschuwt dat cybercriminelen met behulp van uitgelekte inloggegevens proberen in te loggen bij andere online diensten. Hunt adviseert daarom bij iedere online dienst en website een uniek wachtwoord te gebruiken om dit te voorkomen.

Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1