Ransomware richt zich op gebruikers die niet willen betalen voor Netflix

Gebruikers die de streaming videodienst Netflix willen gebruiken zonder hiervoor te betalen zijn doelwit van een ransomware campagne. Aanvallers verspreiden een malafide bestand dat op het eerste oog een tool lijkt te zijn waarmee inloggegevens voor Netflix kunnen worden gegenereerd. Indien de tool wordt gebruikt neemt deze data in gijzeling.

De Netix ransomware (bron: Trend Micro)

De ransomware is ontdekt door beveiligingsbedrijf Trend Micro, die de malware variant ‘Netix’ heeft genoemd. De malafide software zit verstopt in het uitvoerbare bestand ‘Netflix Login Generator v1.1.exe’, dat wordt aangeboden als een tool om gratis inloggegevens voor Netflix te genereren.

Inloggegevens

Zodra de tool wordt geopend verschijnt een knop met de tekst ‘Generate Login!’. Zodra op deze knop wordt geklikt wordt een tweede uitvoerbaar bestand geopend, die een gebruikersnaam en wachtwoord weergeeft. Het is niet duidelijk of met deze gegevens daadwerkelijk kan worden ingelogd op Netflix.

Dit tweede bestand bevat ransomware. Zodra dit uitvoerbare bestand wordt geopend begint de malafide software op de achtergrond allerlei data van gebruikers te versleutelen. De kwaadaardige software begint hiermee in de map C:\Users en richt zicht onder andere op afbeeldingen, video’s, gearchiveerde bestanden en Office-documenten.

0,18 bitcoin aan losgeld

Getroffen data wordt versleuteld met het AES-256 encryptie-algoritme. Versleutelde bestanden zijn herkenbaar aan de extensie ‘.se’. Zodra data in gijzeling is genomen eisen de aanvallers 0,18 bitcoin aan losgeld aan het slachtoffer. Omgerekend is dit ongeveer 157 euro.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.