Slachtoffers van ransomware krijgen gratis encryptiesleutel indien zij anderen besmetten

Een nieuwe vorm van ransomware geeft slachtoffers een keuze om de encryptiesleutel in handen te krijgen waarmee gegijzelde data weer toegankelijk te maken. Slachtoffer kunnen het geëiste losgeld betalen, maar er ook voor kiezen twee andere slachtoffers te besmetten met de ransomware. Indien deze twee nieuwe slachtoffers tot betaling overgaan krijgt het originele slachtoffer zijn encryptiesleutel gratis.

Deze opmerkelijke werkwijze is ontdekt door MalwareHunterTeam. De ransomware wordt Popcorn Time genoemd, maar heeft niets te maken met de Popcorn Time applicatie die gebruikt kon worden om illegale content te streamen. MalwareHunterTeam spreekt van een unieke werkwijze die nog niet eerder is gehanteerd door ransomwaremakers. De cybercriminelen stellen een URL beschikbaar die door slachtoffers kan worden verstuurd naar andere mensen.

De keuze die de cybercriminelen achter Popcorn Time slachtoffers bieden (klik op de foto om deze te vergroten - bron foto: Bleeping Computer)

MalwareHunterTeam wijst erop dat de ransomware nog in ontwikkeling is. Zo is in de broncode van de malware onafgeronde code aangetroffen die doet vermoeden dat de makers werken aan een functie die automatisch alle gegijzelde data wist indien vier maal een verkeerde encryptiesleutel wordt ingevoerd. Meer informatie over de ransomware Popcorn Time is te vinden in een analyse van Bleeping Computer.

Meer over
Lees ook
Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Het aantal ransomwarebesmettingen is het afgelopen kwartaal iets afgenomen, ondanks grootschalige campagnes. Maar liefst 95% van de malware vindt momenteel zijn weg naar slachtoffers via versleutelde verbindingen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Barracuda: AI wordt steeds vaker ingezet bij ransomware-aanvallen

Barracuda: AI wordt steeds vaker ingezet bij ransomware-aanvallen

Uit de vijfde jaarlijkse Ransomware Threat Spotlight van Barracuda blijkt dat in drie belangrijke sectoren - gemeenten, onderwijs en de zorg - het aantal gerapporteerde aanvallen sinds vorig jaar is verdubbeld en meer dan verviervoudigd is sinds 2021.

Pure Storage verbetert de continuïteit van data met een nieuwe SLA-garantie voor Evergreen//One

Pure Storage verbetert de continuïteit van data met een nieuwe SLA-garantie voor Evergreen//One

Pure Storage heeft tijdens Pure//Accelerate 2023 de eerste ransomware recovery Service Level Agreement (SLA) aangekondigd die een schone storageomgeving garandeert na een aanval.