Slachtoffers van ransomware krijgen gratis encryptiesleutel indien zij anderen besmetten

Een nieuwe vorm van ransomware geeft slachtoffers een keuze om de encryptiesleutel in handen te krijgen waarmee gegijzelde data weer toegankelijk te maken. Slachtoffer kunnen het geëiste losgeld betalen, maar er ook voor kiezen twee andere slachtoffers te besmetten met de ransomware. Indien deze twee nieuwe slachtoffers tot betaling overgaan krijgt het originele slachtoffer zijn encryptiesleutel gratis.

Deze opmerkelijke werkwijze is ontdekt door MalwareHunterTeam. De ransomware wordt Popcorn Time genoemd, maar heeft niets te maken met de Popcorn Time applicatie die gebruikt kon worden om illegale content te streamen. MalwareHunterTeam spreekt van een unieke werkwijze die nog niet eerder is gehanteerd door ransomwaremakers. De cybercriminelen stellen een URL beschikbaar die door slachtoffers kan worden verstuurd naar andere mensen.

De keuze die de cybercriminelen achter Popcorn Time slachtoffers bieden (klik op de foto om deze te vergroten - bron foto: Bleeping Computer)

MalwareHunterTeam wijst erop dat de ransomware nog in ontwikkeling is. Zo is in de broncode van de malware onafgeronde code aangetroffen die doet vermoeden dat de makers werken aan een functie die automatisch alle gegijzelde data wist indien vier maal een verkeerde encryptiesleutel wordt ingevoerd. Meer informatie over de ransomware Popcorn Time is te vinden in een analyse van Bleeping Computer.

Meer over
Lees ook
Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

Bijna 9 op de 10 Benelux-bedrijven is in 2022 getroffen door ransomware; ruim de helft (55%) zelfs meer dan eens

Bijna 9 op de 10 Benelux-bedrijven is in 2022 getroffen door ransomware; ruim de helft (55%) zelfs meer dan eens

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Ransomware Insights rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat maar liefst bijna 9 op de 10 (87%) onderzochte organisaties in de Benelux in 2022 minstens één ransomware-aanval te verduren heeft gehad. Ruim de helft (55%) is zelfs twee keer of vaker getroffen. Deze percentages liggen hoger dan het wereldwijde gemidd1

Grijp die ransomware-crimineel

Grijp die ransomware-crimineel

Hoe spot je de ransomware-crimineel die op kousenvoeten in je IT-omgeving aan het rondneuzen is? Het antwoord op de million dollar question is: spooksystemen neerzetten.