Veel aanvallen met banktrojanen in tweede helft van 2015

internetbankieren

Een grote golf aan aanvallen met de banktrojaan Dridex is waargenomen in de tweede helft van 2015. De criminelen achter Dridex gebruikten spamberichten met fictieve facturen of zogenaamde belastingteruggaven om slachtoffers in de val te lokken. De aanval was vooral gericht op Engelstalige internetgebruikers: 80% van de geïdentificeerde aangevallen sites waren van Engelstalige oorsprong. G DATA heeft zijn technologie BankGuard ingezet om deze cyberaanvallen tegen te houden.

Dit meldt G DATA in het G DATA PC Malware Report H2 2015. In België waren volgens Febelfin er eind 2015 11,1 miljoen internetbankierenabonnementen, bijna evenveel als het Belgische bevolkingsaantal van 11,2 miljoen. Met dergelijke cijfers is duidelijk dat het van groot belang dat internetbankieren veilig is.

Dridex

In de eerste helft van 2015 liep het aantal aanvallen met banktrojanen sterk terug. Swatbanker, onderdeel van de Cridex-groep en de belangrijkste banktrojaan uit de tweede helft van 2014, verdween in 2015 bijna geheel uit beeld. Maar in december 2015 bleken banktrojanen nog altijd een populaire vorm van malware voor cybercriminelen. De banktrojaan Dridex werd op grote schaal via e-mailcampagnes verspreid onder argeloze slachtoffers.

In totaal zijn in de tweede helft van 2015 door G DATA SecurityLab 2.098.062 nieuwe soorten bedreigingen ontdekt waarvoor een nieuwe virushandtekening moest worden gemaakt. Hiermee kwam het totaal voor 2015 met 5.143,784 onder het totaal van 2014 uit. Na abnormale toenames aan nieuwe malware in de tweede helft van 2014 en de eerste helft van 2015, lijkt de toename van nieuwe malware voor Windows nu terug te zijn op het eerdere niveau.

Meer over
Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1