Veel aanvallen met banktrojanen in tweede helft van 2015

internetbankieren

Een grote golf aan aanvallen met de banktrojaan Dridex is waargenomen in de tweede helft van 2015. De criminelen achter Dridex gebruikten spamberichten met fictieve facturen of zogenaamde belastingteruggaven om slachtoffers in de val te lokken. De aanval was vooral gericht op Engelstalige internetgebruikers: 80% van de geïdentificeerde aangevallen sites waren van Engelstalige oorsprong. G DATA heeft zijn technologie BankGuard ingezet om deze cyberaanvallen tegen te houden.

Dit meldt G DATA in het G DATA PC Malware Report H2 2015. In België waren volgens Febelfin er eind 2015 11,1 miljoen internetbankierenabonnementen, bijna evenveel als het Belgische bevolkingsaantal van 11,2 miljoen. Met dergelijke cijfers is duidelijk dat het van groot belang dat internetbankieren veilig is.

Dridex

In de eerste helft van 2015 liep het aantal aanvallen met banktrojanen sterk terug. Swatbanker, onderdeel van de Cridex-groep en de belangrijkste banktrojaan uit de tweede helft van 2014, verdween in 2015 bijna geheel uit beeld. Maar in december 2015 bleken banktrojanen nog altijd een populaire vorm van malware voor cybercriminelen. De banktrojaan Dridex werd op grote schaal via e-mailcampagnes verspreid onder argeloze slachtoffers.

In totaal zijn in de tweede helft van 2015 door G DATA SecurityLab 2.098.062 nieuwe soorten bedreigingen ontdekt waarvoor een nieuwe virushandtekening moest worden gemaakt. Hiermee kwam het totaal voor 2015 met 5.143,784 onder het totaal van 2014 uit. Na abnormale toenames aan nieuwe malware in de tweede helft van 2014 en de eerste helft van 2015, lijkt de toename van nieuwe malware voor Windows nu terug te zijn op het eerdere niveau.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1