‘Veel cybercriminelen beginnen met digitale diefstallen in games’

hacker

Hoe ontstaan eigenlijk cybercriminelen? Cybercriminelen die zich bezig houden met serieuze cybercriminaliteit blijken in de praktijk vaak te zijn begonnen bij kleinschalige digitale diefstallen in met name online games. Vanaf deze relatief onschuldige misdaden groeien de aanvallers door tot volleerde cybercriminelen, die veel schade kunnen veroorzaken.

De directeur van de National Crime Agency, Jamie Saunders, zegt tegenover de Independent dat cybercriminelen veel schade kunnen veroorzaken. Ondanks deze grote schade beginnen veel cybercriminelen met kleinschalige praktijk. “Veel jongeren nemen sommige vormen van criminaliteit niet serieus”, legt Saunders uit. “Het stelen van goud van elkaar in online games of cheaten. Het lijkt moeilijk voor te stellen de politie op bezoek te krijgen voor het stelen van een zwaard van een vriend in World of Warcraft.”

World of Warcraft is een populaire online game dat door miljoenen mensen over de wereld wordt gespeeld. In de game kunnen duizenden spelers gelijktijdig in een server verblijven en hier interactie met elkaar hebben. Jongeren objecten en geld in World of Warcraft vaak niet stelen met een economisch motief in het achterhoofd, maar juist als experiment of als uitdaging. Ook realiseren sommige jongeren zich niet dat dergelijke diefstallen illegaal zijn.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1