‘Veel cybercriminelen beginnen met digitale diefstallen in games’

hacker

Hoe ontstaan eigenlijk cybercriminelen? Cybercriminelen die zich bezig houden met serieuze cybercriminaliteit blijken in de praktijk vaak te zijn begonnen bij kleinschalige digitale diefstallen in met name online games. Vanaf deze relatief onschuldige misdaden groeien de aanvallers door tot volleerde cybercriminelen, die veel schade kunnen veroorzaken.

De directeur van de National Crime Agency, Jamie Saunders, zegt tegenover de Independent dat cybercriminelen veel schade kunnen veroorzaken. Ondanks deze grote schade beginnen veel cybercriminelen met kleinschalige praktijk. “Veel jongeren nemen sommige vormen van criminaliteit niet serieus”, legt Saunders uit. “Het stelen van goud van elkaar in online games of cheaten. Het lijkt moeilijk voor te stellen de politie op bezoek te krijgen voor het stelen van een zwaard van een vriend in World of Warcraft.”

World of Warcraft is een populaire online game dat door miljoenen mensen over de wereld wordt gespeeld. In de game kunnen duizenden spelers gelijktijdig in een server verblijven en hier interactie met elkaar hebben. Jongeren objecten en geld in World of Warcraft vaak niet stelen met een economisch motief in het achterhoofd, maar juist als experiment of als uitdaging. Ook realiseren sommige jongeren zich niet dat dergelijke diefstallen illegaal zijn.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1