Vergrendelde laptops en PC’s kunnen in minder dan een minuut worden gekraakt

hacker

Veel mensen die hun laptop of desktop PC vergrendelen gaan er vanuit het systeem hiermee voldoende te hebben afgeschermd voor kwaadwillenden. In de praktijk blijkt dit echter niet het geval. PoisonTap is een voorbeeld van een aanval die kan worden ingezet om toegang te krijgen tot dit soort machines en data van de machines te stelen.

Matthew Rosenquist, cybersecurity strategist bij Intel, beschrijft PoisonTap in een blogpost op DarkReading. Dit is een apparaat gebaseerd op een Raspberry Pi Zero die via de USB-poort met een vergrendelde PC kan worden verbonden, waarna malware zich op de machine nestelt. De malware onderschept vervolgens cookies van populaire websites, maakt de interne router van gebruikers toegankelijk voor de aanvaller en installeert een backdoor.

Backdoor

Deze backdoor geeft aanvallers de mogelijkheid de machine op afstand allerlei commando's te geven en opdrachten te laten uitvoeren, zonder dat de eigenaar zich hiervan bewust is. PoisonTap is een proof-of-concept en ontwikkeld door beveiligingsonderzoeker Samy Kamkar. PoisonTap is gebaseerd op een Raspberry Pi Zero en Node.JS.

Een aanval met PoisonTap kan in minder dan een minuut worden uitgevoerd, doordat uitsluitend PoisonTap via de USB-poort met een machine hoeft te worden verbonden om deze aan te vallen. Daarnaast kan een PoisonTap-apparaat voor slechts vijf dollar worden gemaakt. Dit maakt de aanval interessant voor cybercriminelen die toegang willen verkrijgen tot een versleutelde machine. Denk hierbij aan een vergrendelde laptop die tijdelijk onbeheerd wordt achtergelaten in een eetcafé, maar ook een aan vergrendel desktop machine die op kantoor onbeheerd wordt achtergelaten.

Video

In de onderstaande video demonstreert Samy Kamkar PoisonTap.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.