Citadel-ontwikkelaar krijgt celstraf van vijf jaar opgelegd

Handboeien

Een softwareontwikkelaar die betrokken was bij de ontwikkeling van de Citadel malware krijgt een celstraf opgelegd. De man moet vijf jaar de cel in.

Dit meldt Reuters en het AP. Het gaat om een van oorsprong Russische man die woonachtig was in Noorwegen. De man werd gearresteerd door de Noorse politie, waarna hij na twee jaar door Noorwegen werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Citadel malware

De man is veroordeeld voor betrokkenheid bij de ontwikkeling van de Citadel malware. De ontwikkelaar heeft tussen 2012 en 2014 bijgedragen aan de ontwikkeling van de malware. Deze wist uiteindelijk 11 miljoen apparaten te infecteren, waarmee in totaal zo’n 500 miljoen dollar aan schade werd veroorzaakt. Citadel is gebaseerd op de broncode van de Zeus-malware en was in eerste instantie gericht op de diefstal van bankgegevens. Latere versies waren ook in staat wachtwoorden uit password managers te stelen.

Een rechter in de Amerikaanse staat Atlanta veroordeeld de man nu dus tot een celstraf van vijf jaar. De twee jaar die de man in Noorwegen al in de cel heeft gezeten wordt van deze straf afgetrokken.

Meer over
Lees ook
Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1