IBM: 'IoT-apparaten worden aangevallen via het Telnet protocol'

hacker4-gabor-kalman

Eén van de oudste protocollen die wordt gebruikt om op afstand toegang te verkrijgen tot machines vormt vandaag de dag voor aanvallers de sleutel tot aanvallen op het Internet of Things (IoT). Het gaat om Telnet.

Dit stelt IBM in het rapport ‘Beware of Older Cyber Attacks’. Telnet bestaat sinds 1969 en wordt op dit moment niet meer zo breed verspreid gebruikt als voorheen. Allerlei embedded IoT-systemen zoals routers, Voice over IP telefoons, DVR’s, televisies en industriële beheersystemen maken echter nog steeds gebruik van Telnet. Een recente zoektocht op de zoekmachine Shodan leverde in totaal 16 miljoen verbonden apparaten op dit toegankelijk zijn via Telnet.

Onversleutelde communicatie

IBM waarschuwt dat communicatie via Telnet niet is versleuteld. Dit maakt het voor aanvallers eenvoudig deze communicatie af te luisteren en zo inloggegevens in handen te krijgen. Met behulp van een open Telnet poort kunnen aanvallers:

  • Vaststellen welke informatie wordt gedeeld tussen verbonden apparaten, inclusief welke specifieke hardware of software er wordt gebruikt. Aanvallers kunnen vervolgens zoeken naar kwetsbaarheden in deze hardware en software, en hier misbruik van maken.
  • Nagaan of identificatie noodzakelijk is. Zo niet, dan kan de cybercriminelen ongeautoriseerde toegang verkrijgen en het systeem verkennen om te ontdekken welke data hier is opgeslagen.
  • Proberen in te loggen met behulp van standaardaccounts. Denk hierbij aan root/root, system/system en manager/manager.
  • Een brute-force aanval uitvoeren om wachtwoorden te achterhalen voor veelvoorkomende gebruikers- of beheerdersaccounts (zoals root of administrator).

Nieuwe technologie aanvallen met oude technieken

IBM stelt dat het misbruik van Telnet slechts een voorbeeld is van een methode waarbij aanvallers oude technieken gebruiken om nieuwe technologie aan te vallen. Aan de beveiliging van IoT-apparaten en industriële beheersystemen wordt niet altijd even veel aandacht besteed als aan andere IT-systemen, waardoor deze relatief eenvoudig kunnen worden aangevallen.

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1