Infineon Technologies zet onderzoeksproject voor industriële beveiliging op

Alessio_research_project

Infineon Technologies wil beveiligingsmechanismen gaan ontwikkelen voor de industrie 4.0, zelfrijdende voertuigen en smart home oplossingen. Hiervoor richt het bedrijf het onderzoeksproject ALESSIO op. Het Fraunhofer Institute for Applied and Integrated Security (AISEC), Giesecke & Devrient, Siemens, de Technische Universiteit van München (TUM) en Wibu-Systems zijn als partner bij het project betrokken.

Steeds meer machines en apparaten in de maakindustrie zijn met elkaar en internet verbonden. Dit geeft de mogelijkheid allerlei data van de machines te verzamelen en te analyseren, zodat machines beter op elkaar kunnen worden afgestemd en signalen die wijze op technische problemen vroegtijdig kunnen worden opgepakt. Het feit dat machines met internet zijn verbonden brengt echter ook risico’s met zich mee. Zo kunnen cybercriminelen de machines aanvallen en de productie hierdoor verstoren.

‘Ieder verbonden apparaat is potentieel doelwit’

Infineon Technologies noemt ieder verbonden apparaat dat onderdeel uitmaakt van het Internet of Things een potentieel doelwit voor cybercriminelen. Veel gevoelige data en informatie is momenteel niet voldoende beschermd en kan hierdoor worden onderschept door aanvallers, die de data kunnen gebruiken om verdere cyberaanvallen tegen een bedrijf op te zetten.

Het bedrijf stelt dat betrouwbare bescherming voor veiligheidskritische informatie gebaseerd zou moeten zijn op een combinatie van software en hardware. De hardware - een security chip - is vergelijkbaar met een kluis: een veilige beschermde omgeving waarin data en securitysleutels gescheiden van de software worden opgeslagen. Door de lange levenscyclus van veel industriële faciliteiten moeten bedrijven echter in staat zijn te reageren op veranderende of nieuwe aanvalsmethoden. Dit maakt het noodzakelijk dat data en security-relevante informatie in apparaten en industriële faciliteiten geüpdatet kan worden.

Updatebare beveiligingsoplossingen

Binnen ALESSIO zetten de onderzoekspartner in op updatebare beveiligingsoplossingen voor embedded systemen. Zo wordt gewerkt aan een conventioneel hardware-gebaseerd ‘Secure Element’ met updatebare software. Daarnaast wordt gewerkt aan een Secure Element voor field-programmable gate arrays (FPGA’s).

Het project loopt tot eind 2019 en kost ongeveer 3,9 miljoen euro, wat wordt gefinancieerd door het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek.

Lees ook
CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1