VNG selecteert Orange Cyberdefense voor MDR-dienstverlening

Orange Cyberdefense202310

Orange Cyberdefense heeft de aanbesteding gewonnen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor het leveren van Monitoring, Detectie & Respons (MDR)-dienstverlening. Met deze strategische samenwerking helpt Orange Cyberdefense de gemeenten hun digitale weerbaarheid te vergroten en cyberdreigingen effectief te detecteren en te bestrijden.

De VNG heeft gekozen voor Orange Cyberdefense vanwege de ruime ervaring, de hoge kwaliteit en het modulaire en schaalbare portfolio van de cybersecurityspecialist. De VNG is zeer positief over het belang dat Orange Cyberdefense hecht aan het verhogen van het basisbeveiligingsniveau en het ‘in control’ komen en blijven op het gebied van cybersecurity. Daarnaast heeft het concern laten zien dat het verhogen van de security ook hand in hand kan gaan met kostenbeheersing en meer efficiëntie voor de gemeenten.

Mensen, processen en technologie

Orange Cyberdefense streeft ernaar om samen met de deelnemende gemeenten gecontroleerd toe te werken naar de ontwikkeling van volwassen MDR-processen. Hierbij is het cruciaal dat gemeenten niet alleen dreigingen snel kunnen identificeren, maar ook doeltreffend kunnen ingrijpen. Dit doel wordt bereikt door middel van een allesomvattende aanpak waarbij de focus ligt op mensen, processen en technologie.

De MDR-dienstverlening van Orange Cyberdefense omvat een combinatie van geavanceerde technologie, gespecialiseerde experts en een 24/7 operationeel Security Operations Center (SOC). De dienstverlening bestaat naast het monitoren van netwerkactiviteiten en het analyseren van verdacht gedrag, ook uit het uitvoeren van forensisch onderzoek en het coördineren van de respons bij incidenten. Bovendien biedt Orange Cyberdefense advies en cybersecuritytraining aan gemeenten.

Beoordeling VNG

In de beoordeling door de VNG viel met name het vermogen van Orange Cyberdefense op om gemeenten op elk beveiligingsniveau te begeleiden, met een helder en flexibel groeipad. Het bedrijf biedt naast een solide basisdienstverlening, ook een aanpak die kan worden aangepast en uitgebreid om te voldoen aan de unieke eisen en doelstellingen van elke gemeente.

De evaluatie benadrukt dat Orange Cyberdefense een diepgaand inzicht heeft in de specifieke behoeften van de VNG, en in staat is aanvullende functionaliteiten of maatregelen te bieden die de beveiliging van de gemeenten verbeteren. De keuze van de VNG voor Orange Cyberdefense is dan ook gebaseerd op zowel de technische aspecten van de dienstverlening als het vermogen van de cybersecuritydienstverlener om intensief samen te werken en proactief mee te denken met de leden van de VNG.

GGI-Veilig

De aanbesteding voor de MDR-dienstverlening is onderdeel van het VNG-programma GGI-Veilig. Met dit programma ondersteunt de organisatie gemeenten bij het verhogen van hun digitale veiligheid via een portfolio van gezamenlijk ingekochte securityoplossingen.

Deze ondersteuning is meer dan welkom, want het aantal cyberrisico’s voor gemeenten groeit. Volgens het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) neemt het aantal ransomware-aanvallen met destructieve gevolgen toe. Dat geldt ook voor ernstige kwetsbaarheden in software en dataketens. Daarbij maken gemeenten steeds intensiever gebruik van informatiesystemen en verwerken zij veel gevoelige informatie zoals persoonsgegevens.

Grote uitdagingen

“Digitalisering is de motor achter de transformatie van gemeenten. Het verbetert het dagelijkse leven van burgers en biedt gemeenten meer efficiëntie en effectiviteit in hun bedrijfsvoering. Echter, deze digitale vooruitgang heeft ook de deur geopend naar een toenemend scala aan securityrisico's”, zegt Dennis de Geus, CEO bij Orange Cyberdefense in Nederland.

“Onze eigen onderzoeken bevestigen het groeiende dreigingsbeeld zoals de IBD schetst. We willen de VNG dan ook graag ondersteunen in het weerbaarder maken van Nederlandse gemeenten, zodat zij de kansen van digitalisering optimaal kunnen benutten. Deze samenwerking gaat verder dan alleen cybersecurity; samen met de gemeenten die lid zijn van de VNG ontwikkelen we een cybersecurityaanpak die naadloos aansluit bij hun strategie en sector. We richten robuuste processen en systemen in, zodat cybersecurity een drijvende kracht wordt voor de continuïteit en kwaliteit, en niet langer alleen een kostenpost is.”

Meer over
Lees ook
Fortinet ondertekent de Secure by Design-belofte van CISA

Fortinet ondertekent de Secure by Design-belofte van CISA

Fortinet is een van de ondertekenaars van de Secure by Design-belofte die door de Cybersecurity & Infrastructure Security Agency (CISA) is opgesteld. Dit is een vrijwillige toezegging door spelers in de security-sector om veiligheid door ontwerp na te streven

ESET Research publiceert het nieuwste APT Activity Report

ESET Research publiceert het nieuwste APT Activity Report

ESET, heeft haar nieuwste APT Activity Report uitgebracht, dat een overzicht geeft van opmerkelijke activiteiten van geselecteerde APT-groepen (advanced persistent threat) die door ESET-onderzoekers zijn gedocumenteerd van oktober 2023 tot eind maart 2024.

Arctic Wolf verbetert security van hybride medewerkers door integratie met Security Service Edge (SSE) oplossingen

Arctic Wolf verbetert security van hybride medewerkers door integratie met Security Service Edge (SSE) oplossingen

Het Arctic Wolf Platform kan nu geïntegreerd worden nu met Security Service Edge (SSE) oplossingen van Cato Networks, Netskope en Zscaler. Dankzij deze integraties kunnen Arctic Wolf Managed Detection and Response klanten hun SSE-investeringen effectiever inzetten