‘Cybercriminelen hadden toegang tot database met kwetsbaarheden van Microsoft’

hacker-1952027_960_720

Een interne bugdatabase van Microsoft is vier jaar geleden gekraakt door cybercriminelen. Microsoft ontdekte de aanval, maar is hierover nooit in de publiciteit getreden.

Dit melden vijf anonieme voormalig medewerkers van Microsoft onafhankelijk van elkaar aan Reuters. Microsoft wil niet reageren op de informatie die de bronnen geven. De cyberinbraak vond plaats in een database waarin beschrijvingen staan opgeslagen van kritieke en nog niet verholpen kwetsbaarheden in software van Microsoft, waaronder het Windows besturingssysteem. De informatie is zeer waardevol voor cybercriminelen, aangezien zij deze kunnen gebruiken als een soort handleiding voor het ontwikkelen van exploits.

Voor zover bekend niet in het wild ingezet

De bronnen melden dat de kwetsbaarheden die de database bevatte op het moment van de aanval binnen enkele maanden na de aanval zijn verholpen. Microsoft zou daarnaast cyberinbraken bij andere organisaties hebben onderzocht om te achterhalen of de kwetsbaarheden die in de database stonden opgeslagen hierbij zijn ingezet. De vijf voormalig medewerkers melden dat dit onderzoek geen bewijs heeft opgeleverd dat de gestolen informatie bij de onderzochte inbraken is gebruikt.

De beveiliging van de getroffen database zou na de aanval zijn opgeschroefd. Zo is de database niet langer verbonden met het bedrijfsnetwerk van Microsoft en is twee-factor authentificatie ingevoerd.

Eerdere inbraak bij Mozilla

Slechts één eerder incident waarbij aanvallers toegang wisten te verkrijgen tot een database met kwetsbaarheden is bekend. Het gaat hierbij om een cyberinbraak in een database van de Mozilla Foundation, dat de webbrowser Firefox ontwikkeld. In de database stonden ten tijde van de aanval tien ernstige en niet verholpen beveiligingsproblemen opgeslagen. Eén van deze kwetsbaarheden bleek later daadwerkelijk te zijn ingezet bij een aanval op Firefox gebruikers.

Lees ook
Miljard dollar gestolen in grootste digitale bankroof aller tijden

Miljard dollar gestolen in grootste digitale bankroof aller tijden

Een groep cybercriminelen heeft in twee jaar tijd maar liefst een miljard dollar weten buiten te maken bij banken en financiële instellingen. Kaspersky Lab spreekt van de allergrootste digitale bankroof aller tijde. De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door Carbanak, een hackersgroep die wereldwijd actief is. Leden zouden onder andere uit China, Ru1

Des pirates détournent les données médicales de dizaines de millions d'Américains

Des pirates viennent à nouveau de mettre la main sur d'énormes quantités de données personnelles. En effet, des cybercriminels se sont introduits par effraction chez Anthem, l'un des plus gros assureurs médicaux des Etats-Unis pour y dérober les données clients de dizaines de millions d'Américains. Anthem a reconnu cette cyberattaque dans une déclaration. Des pirates se seraient introduits dans les systèmes IT de l'assureur pour y copier des informations personnelles de dizaines de millions de clients. Il s'agit notamment de noms, dates de naissance, numéros de sécurité sociale, ID médicales,1

Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

Een nieuwe overheidsdienst gaat zich in de Verenigde Staten specifiek richten op digitale dreigingen. De dienst wordt tussen andere overheidsdiensten waaronder inlichtingendiensten geplaatst en moet gaan zorgen dat informatie optimaal wordt gedeeld. Dit moet helpen cyberdreigingen eerder te identificeren. De nieuwe dienst heet het Cyber Threat Int1