Meer bevoegdheden voor Europol

european-cybercrime-centre-europol

De bevoegdheden van de Europese opsporingsinstantie Europol zijn per 1 mei uitgebreid. Door de nieuwe bevoegdheden moet Europol beter in staat zijn te functioneren als een Europese informatiehub voor de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad, waaronder cybercriminaliteit.

“Europol verwelkomt de nieuwe regelgeving en dankt het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie voor het vertrouwen dat zij hebben in een hervormt en sterker Europol. De nieuwe bevoegdheden verbeteren Europol’s vermogen om EU-lidstaten te ondersteunen in hun strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad in een tijd waarin Europa met meerdere uitdagende security dreigingen te maken heeft”, zegt Rob Wainwright, directeur van Europol.

Essentie van Europol blijft ongewijzigd

Door de nieuwe regelgeving wordt de structuur van Europol en de werkwijze van de organisatie op een aantal punten aangepast. De essentie van Europol blijft echter ongewijzigd. De organisatie blijft nationale opsporingsinstanties in EU-lidstaten ondersteunen en coördineert grensoverschrijdende acties in het voorkomen en aanpakken van misdaden.

De nieuwe regelgeving maakt het voor Europol eenvoudiger gespecialiseerde units op te richten die snel kunnen reageren op opkomende dreigingen, waaronder terrorisme. Daarnaast worden duidelijke richtlijnen ingevoerd voor bestaande units en centra, zoals het European Counter Terrorism Centre (ECTC) en de European Union Internet Referral Unit (EU IRU). De nieuwe regelgeving verstevigt met mandaat van Europol en moet de organisatie beter in staat stellen op te treden tegen misdaad en terrorisme.

Toezicht

Naast de nieuwe bevoegdheden worden ook nieuwe maatregelen ingevoerd om de veiligheid van data te verzekeren en toezicht op Europol te versterken. De European Data Protection Supervisor (EDPS) gaat per 1 mei toezicht houden op Europol. Nationale databeschermingsautoriteiten blijven een belangrijke adviesrol spelen binnen de Cooperation Board, waarvan ook de EDPS lid is.

Lees ook
Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Cybersecurity brengt risico's met zich mee. En sommige risico's kan je niet elimineren of indijken, die moet je gewoon accepteren. Zo klinkt het op de gemiddelde werkvloer. En sinds de voorbije week weten: ook in de luchtvaart. Het lijkt verrassend, gezien de mogelijk spectaculaire gevolgen van een geslaagde cybermisdaad, maar toch is het zo: in d1

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Het draadloze netwerk is volgens IT-beslissers het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-infrastructuur. Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt. Dat het draadloze netwerk gezien wo1

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste e1