Nieuwe site scanner van Microsoft spoort security problemen in websites op

Microsoft introduceert de open source linting tool en site scanner sonar. sonar is een nieuwe tool waarmee websites kunnen worden gescand op onder meer beveiligings- en prestatieproblemen. Daarnaast brengt sonar in kaart of websites voldoen aan webstandaarden.

sonar is volgens Microsoft een verbetering ten opzichte van andere site scanners, waarmee statische analyses kunnen worden uitgevoerd. Zo voert sonar website code uit, hanteert het een flexibele en moderne reeks rules, is het mogelijk parallel testen uit te voeren en kan sonar worden geïntegreerd met aXe Core, AMP validator, snyk.io, SSL Labs en Cloudinary.

‘Ontwikkeling van websites vereenvoudigen’

“Web development is meer dan HTML, JavaScript en CSS: ontwikkelaars worden geacht grip te hebben op beschikbaarheid, prestaties, security, opkomende standaarden en meer. Aangezien het web zich ontwikkeld moeten zij deze kennis om de zoveel maanden verversen”, schrijft Anton Molleda, Senior Program Manager bij Microsoft, in een blogpost. “Simpel gezegd: het web is complex en we willen met sonar het voor u eenvoudiger maken geweldige websites te maken.”

De tool is door Microsoft gedoneerd aan de JavaScript Foundation en is open source. Hiermee wil Microsoft het voor de web community eenvoudiger maken betrokken te zijn bij de ontwikkeling van sonar. Op GitHub deelt Microsoft een aantal problemen waarvoor het bedrijf de community om hulp vraagt.

Command line tool en cloud service

Sonar is beschikbaar als open source command line tool die gebouwd is op node en geïnstalleerd kan worden via npm, een package manager voor JavaScript. Daarnaast is een open source cloud service beschikbaar die gehost wordt op Azure. Deze dienst kunnen ontwikkelaars gebruiken om hun website snel te scannen op problemen. De regels die sonar hierbij hanteert zijn gebaseerd op best practices voor het web.

Microsoft kondigt aan sonar verder te willen ontwikkelen. Zo werkt het bedrijf onder meer aan:

  • een plug-in voor Visual Studio Code
  • meer configuratie-opties voor de online dienst
  • nieuwe regels voor onder meer prestaties, toegankelijkheid, security en Progressive Web Apps.
Lees ook
Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Cybersecurity brengt risico's met zich mee. En sommige risico's kan je niet elimineren of indijken, die moet je gewoon accepteren. Zo klinkt het op de gemiddelde werkvloer. En sinds de voorbije week weten: ook in de luchtvaart. Het lijkt verrassend, gezien de mogelijk spectaculaire gevolgen van een geslaagde cybermisdaad, maar toch is het zo: in d1

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Het draadloze netwerk is volgens IT-beslissers het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-infrastructuur. Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt. Dat het draadloze netwerk gezien wo1

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste e1