Onderzoeker publiceert exploit voor 15 jaar oude lek in kernel macOS

pixabay-hacker-1944688_960_720

Een nieuwe kwetsbaarheid in macOS geeft aanvallers zonder verhoogde rechten de mogelijkheid het volledige systeem over te nemen. Het gaat om een kwetsbaarheid in IOHIDFamily, een kernelextensie voor human interface devices. De kwetsbaarheid is al zeker sinds 2002 aanwezig in macOS.

Informatie over de kwetsbaarheid en een exploit is door een gebruiker genaamd Siguza op oudejaarsavond gepubliceerd op GitHub. Op Hackers News geeft Siguza aan de kwetsbaarheid al in februari 2017 te hebben ontdekt. Vervolgens zou hij een exploit hebben uitgewerkt, die hij kort na de lancering van High Sierra had willen vrijgeven. Deze versie van macOS bleek echter enkele wijzigingen te bevatten die de werking van de exploit verstoorden, waardoor de exploit moest worden herschreven. Zo'n elf maanden na zijn ontdekking geeft Siguza de exploit dus alsnog vrij.

Zero Disclosure Initiative

Ook geeft Siguza aan de exploit te hebben aangemeld bij het Zero Day Initiative (ZDI) van Trend Micro. De hacker stelt echter eerder al de exploit en een uitgebreide tekst over de kwetsbaarheid te hebben geschreven, aangezien hij naar eigen zeggen meer van hacken houdt dan van geld. Het bedrag wat ZDI aanbood voor de kwetsbaarheid zou onvoldoende zijn geweest om hem te overtuigen de kwetsbaarheid niet openbaar te maken, iets wat Siguza op oudejaarsavond dus uiteindelijk heeft gedaan.

De hacker wijst erop dat om de exploit uit te voeren een aanvaller al de mogelijkheid moet hebben code uit te voeren op een systeem. Siguza stelt dat een aanvaller die deze rechten heeft weten te verkrijgen, zijn exploit niet nodig heeft om kernelrechten te verkrijgen. De hacker stelt dan ook dat het vrijgeven van zijn exploit voor reguliere gebruikers niets verandert.

Al langer bekend

Siguza meldt op Hacker News inmiddels contact te hebben gehad over de kwetsbaarheid. Een lid van het security team van Apple geeft volgens Siguza aan dat de kwetsbaarheid al langer bekend was. Ook zou Apple eerder een patch hebben vrijgegeven om het lek te dichten, maar deze patch verhielp de kwetsbaarheid in de praktijk niet.

Lees ook
Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Cybersecurity brengt risico's met zich mee. En sommige risico's kan je niet elimineren of indijken, die moet je gewoon accepteren. Zo klinkt het op de gemiddelde werkvloer. En sinds de voorbije week weten: ook in de luchtvaart. Het lijkt verrassend, gezien de mogelijk spectaculaire gevolgen van een geslaagde cybermisdaad, maar toch is het zo: in d1

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Het draadloze netwerk is volgens IT-beslissers het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-infrastructuur. Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt. Dat het draadloze netwerk gezien wo1

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste e1