Politie roept slachtoffers ransomware op aangifte te doen

malware-300x225

De Belgische politie roept Belgen die zijn getroffen door ransomware hiervan aangifte te doen. Deze aangiftes kunnen volgens de politie helpen bij de opsporing van cybercriminelen.

De oproep is gepubliceerd op de website van de Belgische politie. Deze noemt het belangrijk dat slachtoffers van ransomware hiervan aangifte doen. Deze aangiftes helpen niet alleen cybercriminelen op te sporen, maar ook voorkomen dat anderen slachtoffer worden. Slachtoffers kunnen aangifte doen bij hun lokale politie.

Welke informatie is nodig?

Bij de aangifte worden slachtoffers om de volgende gegevens gevraagd:

  • De persoonsgegevens van het slachtoffer (inclusief adres- en contactgegevens);
  • Plaats(en) waar de infectie met ransomware werd vastgesteld;
  • Data en tijdstippen waarop of waartussen de infectie met ransomware werd vastgesteld;
  • Relatie tussen de u en de PC waarvan de gegevens werden versleuteld (denk aan eigenaar of gebruiker).

Slachtoffers kunnen zich laten registreren als benadeelde persoon, waardoor zij een verklaring ontvangen schade te hebben geleden. Daarnaast kunnen zij indien gewenst een beroep doen op de dienst slachtofferzorg.

Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.