Slechts 10% van de security professionals is een vrouw

Vrouwen zijn in de IT-beveiliging zwaar ondervertegenwoordigd. Slechts 10% van de security professionals is een vrouw. In de governance risk compliance (GRC) sector domineren vrouwen juist.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Frost & Sullivan in opdracht van het Information System Security Certification Consortium (ISC)² en consultingbureau Booz Allen Hamilton. Vrouwen die actief zijn in IT-beveiliging richten zich veel vaker op GRC dan mannen. Eén op de vijf vrouwen noemt GRC haar belangrijkste functionele verantwoordelijkheid ten opzichte van één op de acht mannen in vergelijkbare functies.

Vrouwen verdienen minder

Ondanks dat vrouwen beter zijn vertegenwoordigd in GRC blijken zij hiermee wel 4,7% minder te verdienen dan mannen. (ISC)² wijst er hierbij op dat vrouwen minder waarde lijken te hechten aan financiële beloning dan mannen. Waar mannen vooral naar hun salaris kijken, letten vrouwen juist meer op andere beloningen waaronder flexibele werktijden. Vrouwen in de IT-beveiliging blijken over het algemeen hoger opgeleid te zijn dan mannen. 58% van de vrouwen in de sector heeft een master of doctoraat, ten opzichte van 47% van de mannen.

“Indien we geen maatregelen treffen heeft de informatiebeveiligingssector in 2020 naar verwachting te kampen met een tekort aan 1,5 miljoen professionals”, zegt (ISC)² CEO David Shearer. “Het oog hierop is het frustrerend dat niet meer vrouwen actief zijn in onze sector. Slechts 10% van informatiebeveiligingsprofessionals zijn een vrouw en dat moet verbeteren. Door samenwerking, onderzoek en partnerships zet (ISC)² zich in ondervertegenwoordigde minderheden, waaronder vrouwen, te ondersteunen in de industrie die over vaardigheden en kennis beschikken die noodzakelijk zijn voor de toekomst van deze sector.”

 
Meer over
Lees ook
Onderzoek Fortinet: Multicloud is de norm, 76% gebruikt meerdere cloud providers

Onderzoek Fortinet: Multicloud is de norm, 76% gebruikt meerdere cloud providers

Securityleverencier Fortinet heeft het 2021 Cloud Security Report gepubliceerd. Hierin wordt in kaart gebracht hoe ruim 500 cybersecurity-professionals (van CIO’s tot IT-managers en medewerkers van security-teams) omgaan met cyberbedreigingen die het op de cloud hebben gemunt, de manier waarop zij de cloud gebruiken en de best practices waaraan zi1

Proofpoint Voice of the CISO 2021-rapport: twee op de drie CISO's niet voorbereid op cyberaanvallen

Proofpoint Voice of the CISO 2021-rapport: twee op de drie CISO's niet voorbereid op cyberaanvallen

Proofpoint, publiceert zijn allereerste Voice of the CISO-rapport. In dit rapport worden de belangrijkste uitdagingen belicht waarmee Chief Information Security Officers (CISO's) in de afgelopen twaalf maanden te maken hebben gekregen. 66% van de CISO's wereldwijd vindt dat hun organisatie niet voldoende is voorbereid op een cyberaanval.

Mimecast: Helft Nederlandse organisaties getroffen door gijzelsoftware

Mimecast: Helft Nederlandse organisaties getroffen door gijzelsoftware

De politie registreerde in het eerste kwartaal van 2021 meer dan 3800 gevallen van cybercrime, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Maar het werkelijke aantal incidenten ligt nog een stuk hoger, blijkt uit een onderzoek onder IT- en securityprofessionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast . Zo was ruim de helft (1