Tientallen kwetsbaarheden ontdekt in Samsung’s besturingssysteem Tizen

hacker

Tizen, het besturingsysteem waarop onder andere smartwatches en smart tv’s van Samsung draaien, bevat een groot aantal beveiligingsproblemen. In totaal gaat het om veertig verschillende kwetsbaarheden.

De problemen zijn ontdekt door beveiligingsonderzoeker Amihai Neiderman. Neiderman, werkzaam bij het Israëlische Equus Software, uit tegenover Motherboard felle kritiek op Samsung en noemt Tizen misschien wel de slechtste code die hij ooit heeft gezien. “Alles wat je fout kunt doen, doen zij (red: Samsung) ook. Je kunt zien dat niemand met enig verstand van security naar deze code heeft gekeken of deze heeft geschreven. Dit is vergelijkbaar met het laten programmeren van je software door een student”, aldus Neiderman.

Code op afstand uitvoeren

Alle kwetsbaarheden kunnen volgens de onderzoeker worden misbruikt om op afstand code uit te voeren op Samsung apparaten die op Tizen draaien. Daarnaast is het mogelijk de apparaten op afstand over te nemen. Daarnaast merkt Neiderman op dat veel beveiligingsproblemen fouten zijn die ontwikkelaars twintig jaar geleden maakte.

Een kwetsbaarheid baart Neiderman de meeste zorgen. Het gaat om een beveiligingsprobleem in de TizenStore app, Samsung’s versie van Google Play Store. Door een kwetsbaarheid in de TizenStore app is Neiderman erin geslaagd via de appwinkel malafide code op zijn Samsung TV te krijgen. “Je kunt een Tizen systeem met iedere malafide code updaten die je maar wilt”, aldus de onderzoeker.

Authentificatiefunctie omzeilen

Overigens hanteert de TizenStore wel een authentificatiefunctie die zeker moet stellen dat uitsluitend geautoriseerde Samsung software op het apparaat kan worden geïnstalleerd. Neiderman heeft echter een kwetsbaarheid gevonden waarmee het mogelijk is deze beveiligingsfeature te omzeilen.

Lees ook
Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Cybersecurity brengt risico's met zich mee. En sommige risico's kan je niet elimineren of indijken, die moet je gewoon accepteren. Zo klinkt het op de gemiddelde werkvloer. En sinds de voorbije week weten: ook in de luchtvaart. Het lijkt verrassend, gezien de mogelijk spectaculaire gevolgen van een geslaagde cybermisdaad, maar toch is het zo: in d1

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Het draadloze netwerk is volgens IT-beslissers het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-infrastructuur. Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt. Dat het draadloze netwerk gezien wo1

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste e1