Fancy Bear valt security experts aan met nieuwe malwarecampagne

hacker-2300772_960_720-pixabay-hypnoart

Security experts zijn doelwit van een nieuwe malwarecampagne. Aanvallers verspreiden een malafide document over de Cyber Conflict U.S. conferentie, dat een malafide Visual Basic for Applications (VBA) macro bevat.

Dit meldt de Talos Security Intelligence and Research Group (Talos) van Cisco. De Cyber Conflict U.S. conferentie is een samenwerking tussen het Army Cyber Institute van de United States Military Academy, de NATO Cooperative Cyber Military Academy en het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence. De conferentie is gericht op security experts, beveiligingsonderzoekers en andere mensen die interesse hebben in cybersecurity.

Fancy Bear

De aanval is volgens Talos opgezet door de hackersgroep Fancy Bear, die ook bekend is onder de namen Group 74, Tsar Team, Sofacy en APT28. Het verspreide document bevat een malafide VBA macro, dat een nieuwe variant van de Seduploader opent. Deze malware wordt al langer gebruikt door Fancy Bear en bestaat uit twee componenten: een dropper en een payload. Talos meldt dat beide componenten veel overeenkomsten tonen met eerdere versies die zijn gebruikt voor Fancy Bear.

Seduploader biedt de aanvallers verschillende mogelijkheden. Zo kunnen zij via deze malware code uitvoeren op geïnfecteerde systemen, bestanden downloaden, data vanaf het geïnfecteerde systeem versturen naar een externe server en screenshots nemen van het beeldscherm van slachtoffers.

Op 4 oktober gelanceerd

De malware communiceert met een Command & Control server die gehost wordt op myinvestgroup.com. De malwarecampagne is op 4 oktober gelanceerd. Op zondag 7 oktober een piek te zien is in de activiteiten vanaf de Command & Control-server van de malware.

Lees ook
BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren. De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssys1

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste e1