Noord-Koreaanse staatshackers vallen Amerikaanse energiemaatschappijen aan

hacker-2300772_960_720-pixabay-hypnoart

Amerikaanse energiemaatschappijen zijn doelwit van een spearphishing aanval die vermoedelijk is opgezet door Noord-Koreaanse staatshackers. De spearphishing mails zijn op 22 september verstuurd. Dit zijn phishing mails die specifiek zijn toegespitst op de doelgroep om de kans dat zij bijvoorbeeld een malafide bijlage openen of gegevens achterlaten op een malafide website.

Dit meldt FireEye. FireEye vermoedt dat de spearphishing campagne een ‘vroege verkenning’ was en niet per definitie een voorteken hoeft te zijn van een grotere cyberaanval op de energiemaatschappijen. Het beveiligingsbedrijf wijst op eerdere aanvallen op energiemaatschappijen in Zuid-Korea, die vermoedelijk eveneens zijn uitgevoerd door Noord-Koreaanse staatshackers. Deze aanvallen hebben uiteindelijk niet geleid tot verstoringen van het energienetwerk in Zuid-Korea.

Cybercapaciteiten demonstreren

Vermoedelijk zijn de aanvallen vooral bedoeld om de cybercapaciteiten van Noord-Korea te demonstreren. FireEye meldt dat de aanvallers zich weinig moeite lijken te doen om hun aanvallen of hun identiteit te verbergen. Het bedrijf vermoedt dat Noord-Korea door zijn cybercapaciteiten kenbaar te maken en energiesectoren aan te vallen landen als Zuid-Korea en de Verenigde Staten willen weerhouden van het ondernemen van militaire acties tegen het land.

Tegelijkertijd meldt FireEye overigens ook dat er geen aanwijzingen zijn dat de Noord-Koreaanse aanvallers over tools of aanvalsmethodes beschikken die specifiek gericht zijn op het compromitteren of manipuleren van industriële beheersystemen (ICS) van energiemaatschappijen. FireEye vermoedt dan ook dat de staatshacker op dit moment geen toegang hebben tot tools die deze mogelijkheid biedt.

‘Een van de meest actieve nation-state dreigingen’

“Aan Noord-Korea gekoppelde hackers zijn één van de meest actieve nation-state dreigingen, die zich niet alleen richten op de Verenigde Staten en Zuid-Korea, maar ook op het wereldwijde financiële systeem en landen wereldwijd. Hun motivaties variëren van economisch gewin tot traditionele spionage en sabotage. Allen delen het kenmerk van een opkomende cybermacht die bereid is internationale normen te overschrijden en weinig oog heeft voor potentiële consequenties”, aldus FireEye.

Lees ook

Facebook lanceert platform om informatie over cybercrime uit te wisselen

Facebook wil bedrijven helpen cyberaanvallen effectiever en efficiënter aan te pakken door een platform op te zetten voor het delen van informatie over cybermisdaad. Bedrijven kunnen allerlei data over cyberaanvallen waarmee zij zijn geconfronteerd delen met andere bedrijven, die deze data kunnen inzetten om cyberaanvallen eerder op te sporen en beter aan te kunnen pakken. Het nieuwe platform heet ThreatExchange. Bedrijven die doelwit worden van cybercriminelen, kunnen data die zij over de aanval verzamelen op het platform delen met andere bedrijven. Denk hierbij aan malafide URL’s die worden1

‘Veel cybercriminelen beginnen met digitale diefstallen in games’

‘Veel cybercriminelen beginnen met digitale diefstallen in games’

Hoe ontstaan eigenlijk cybercriminelen? Cybercriminelen die zich bezig houden met serieuze cybercriminaliteit blijken in de praktijk vaak te zijn begonnen bij kleinschalige digitale diefstallen in met name online games. Vanaf deze relatief onschuldige misdaden groeien de aanvallers door tot volleerde cybercriminelen, die veel schade kunnen veroorz1

Hackers stelen medische gegevens van tientallen miljoenen Amerikanen

Hackers stelen medische gegevens van tientallen miljoenen Amerikanen

Opnieuw hebben hackers een enorme hoeveelheid persoonlijke informatie weten te stelen. Cybercriminelen hebben ingebroken bij Anthem, de op één na grootste medische verzekeraar van de Verenigde Staten. Hier hebben zij klantgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen weten buit te maken. Anthem meldt de cyberaanval zelf in een verklaring. Hackers z1